MENÜ

Háztartási alkalmazottnak lenni nem leányálom, ám munkájukra szükségük van azoknak, akik koruk, egészségük vagy munkájuk miatt nem tudják ellátni a háztartás vezetését és rendben tartását. Legtöbben takarítónőt, bejárónőt, a beteg mellé ápolónőt, házvezetőnőt, személyi asszisztenst keresnek náluk, ezt követi a sofőr és a kertész.

Forrás: [origo]

A nagytakarításnak két nagy szezonja van: a karácsony és a húsvét előtti hét, de nyár végén is illik alaposan kitakarítani otthonunkat. Erre viszont nem mindenkinek van módja, ideje. Ilyenkor hívunk takarítónőt, bejárónőt, akiknek pedig telik rá, fizethetnek akár bentlakó házvezetőnőt is.

A Kreutzer Fischer & Partner közvéleménykutató cég adatai szerint Ausztriában idén kétmillió háztartásban külső segítséget használnak a ház körüli munkák ellátására. Magyarországon is egyre többen vállalnak takarítói, bejárónői vagy személyi sofőri munkát azok, akik máshol nem tudtak elhelyezkedni. Jelentős részük külföldi állampolgár, akik közül a legtöbben határon túli magyarok, sok közöttük az erdélyi.

Mi tartozik egy háztartási alkalmazott feladatai közé? Magyarországon a következő: "A fenti munkakörben dolgozók a lakás, lakóépület, különböző intézmények, épületek belső tereit tartják tisztán, járművek tisztítását végzik, és a kapcsolódó takarítási műveleteket látják el. Magánházaknál ellátja a háztartási munkákat. Munkaidejük nagy részében álló testhelyzetet kívánó munkát végeznek: söprés, porszívózás, falak tisztítása. A munkafolyamatok nagy részéhez (felmosás, padlófényesítés) nélkülözhetetlen a térdelő, görnyedt testtartás. Sok esetben korszerű gépek segítségével végzik munkájukat, melyek használatának pontos ismerete elengedhetetlen. Gyakran kell kisebb-nagyobb tárgyakat emelgetni, cipelni. Fokozott a karok, a kéz és az ujjak igénybevétele. A jármű-, és ablaktisztításkor nedvesség, nyirkosság nehezíti a munka körülményeit. Feladatai: padló felsöprése, felmosása, fényesítése, szőnyegek és kárpitozott bútorok kiporszívózása, portörlés, tükrök és lámpák tisztítása, mellékhelyiségek kitakarítása, ablakok lemosása, ruhák, ágyneműk és más háztartási textíliák mosása, vasalása és javítása, ágyneműcsere, élelmiszerek beszerzése, ételek elkészítése, felszolgálása. Jellemző munkakör: bejárónő."

B. Eszter évekig élt Németországban a kilencvenes évek végén. Mivel tanulni szeretett volna, a családja elegendő jövedelem híján nem támogathatta, úgy gondolta, háztartási munkával teremti elő a pénzt, aztán, ha már gyakorlottabb és jobban beszéli a nyelvet, pincérnőként vagy pultosként dolgozik tovább. Eredeti szakmája ugyanis felszolgáló. "Illúziókkal érkeztem, azt gondoltam, elég, ha elvégzem a munkát. A család, akiknél laktam, lenézett, egy kis lyuk volt a szobám, rissz-rossz bútorokkal berendezve. Elég türelmetlenek voltak, a állandóan elégedetlenkedtek a munkámmal kapcsolatban, folyton kritizáltak. Nem ismertem senkit, így csak dolgoztam éjt nappallá téve, és mivel aránylag jól fizettek, nem szóltam vissza nekik. Akkor lett vége az egésznek, amikor a férj egyik alkalommal megütött. Otthagytam őket és pincérnőként kezdtem dolgozni. Az sem volt jobb, de legalább nem vertek."

Hazánkban a megbízható, jó takarítónőt becsben tartják. Ha évek, sőt évtizedek óta dolgozik egy háznál, azt jelenti, megbíznak benne. A bizalom különösen azért fontos tényező, mert előfordul, hogy az alkalmazott visszaél vele. Többen számoltak be arról, főleg idős emberek, hogy apró tárgyak tűntek el a lakásból, egy-egy takarító ténykedése után, de azt nem tudják, mikor, utólag fedezték fel a hiányt, miután már nem dolgozott náluk a segéderő. Ott, ahol sok kis apróság van, eleinte fel sem tűnik, hogy valami nem stimmel. A másik permanens probléma Magyarországon, hogy amikor már biztosnak érzi a helyét valaki egy családnál, akkor kissé lazít a fegyelmen, és egyre hanyagabbul végzi el a munkát, ám ha ezért kisebb összeget ad a megbízója, reklamál. Ezért gyakran a kisebb ház körüli vagy háztartási munkákra is olyan embereket keresnek, akik leinformálhatók, referenciával rendelkeznek.

Forrás: [origo]

Az országos vagy nagyobb háztartási segítőket és alkalmazottakat közvetítő irodáknál legalább két referenciaszemélyt kell megadni, címmel, elérhetőséggel együtt, akik azután visszaigazolhatják a jelentkezési lapon leírtakat. A bejárónők, házvezetőnők szerint viszont az érem másik oldala, hogy néhány családnál az első hetekben korrektek velük, aztán egyre többet és többet szeretnének, ugyanazért az összegért. Időnként olyan alkalmazottakat keresnek a háztartásokhoz, akiket teljes munkaidőben, bejelentett fizetésért szeretnének dolgoztatni (ez havonta átlagosan nettó 100000-120000 Ft), ám ez még ritka. A zsebből zsebbe fizetésnek van hazánkban hagyománya, különösen, mert a háztartási alkalmazottak között szép számmal akadnak nyugdíjasok vagy rokkantnyugdíjasok és szeretnék, ha jövedelmük láthatatlan maradna.

Az egyik közvetítőiroda vezetője szerint a jó háztartási alkalmazott ügyesen végzi munkáját, képes alkalmazkodni, empatikus, türelmes, az esetleges konfliktushelyzeteket képes higgadtan, kulturáltan kezelni. Legtöbben takarítónőt, bejárónőt, a beteg mellé ápolónőt, házvezetőnőt, személyi asszisztenst keresnek náluk, ezt követi a sofőr és a kertész. Néha magántanárra van szüksége a családnak, aki a kisiskolással a szülők helyett foglalkozik, egyszer-egyszer pedig olyan gyermekfelügyelőre, aki elmegy a kicsikért az óvodába, iskolába, és hazahozza őket. Egyre gyakoribb, hogy akár többtagú személyzet lássa el a házimunkát és ők foglalkozzanak a gyerekekkel. Ha a szülőknek sok utazással vagy túlórával járó munkájuk van, a nagyszülők pedig még aktívak, akkor a családnak a legkézenfekvőbb megoldás, ha hívnak egy bébiszittert. Előfordul, hogy három-négy gyerekre is ő vigyáz. Még mindig magas a nők felülreprezentáltsága e munkákba, de lassan nő a férfiak aránya.

Klári és Józsi olyan házaspár, akik eredeti szakmájukban nem kaptak munkát, és hogy ne maradjanak jövedelem nélkül, együtt járnak takarítani. Ma már nem mennének vissza a régi munkahelyükre, így maguk osztják be az idejüket, hatalmas összegeket ugyan nem keresnek, de megélnek és jut idő a gyerekekre is. Egy-egy alkalommal tízezer forintot kapnak ketten, és a lakás kitakarításához hozzátartozik az ablakpucolás is, amely sok férfi és nő rémálma, különösen ünnepek előtt. Az ügyfeleik java hetente egyszer hívja őket, hogy hétvégére vagy a hét elejére ragyogjon a lakás. Néhány külföldi is akad a megbízóik között, vagy vegyes párok, akik közül az egyik magyar, a másik külföldi. Takarítást főállás mellett is vállalnak, akiknek van munkájuk, vagy diákok a főiskola, egyetemi tanulmányokkal párhuzamosan. Akár zsebpénzként, akár jövedelemként keresik meg a pénzt, ők is és ügyfeleik is csak nyernek velük.

 

Asztali nézet